Har du en kommande flytt att planera inför? Det är en del saker som behöver fixas och för att allting ska flyta på smidigare har vi skapat en praktisk checklista som du kan börja bocka av.
Varje hem ser dock lite olika ut och du kommer att behöva anpassa och lägga till punkter som gör listan mer skräddarsydd för dig. Kanske du till exempel vill passa på att rensa bland dina saker så att det är färre flyttkartonger som behöver inhandlas?
Ha dessa saker i åtanke och när väl flyttdagen kommer kan du ha mer kontroll och känna dig lugn under processen att flytta, som minst sagt kan kännas ganska stressigt.
-
Behöver du anlita en flyttfirma?
Beroende på hur mycket som behöver flyttas kanske du står inför valet och kvalet om det är värt att anlita hjälp med flytten eller inte? Detta rekommenderas särskilt om det både är tillhörigheter och möbler som ska transporteras från ett ställe till ett annat. Men du kan också få hjälp med planering, packning och magasinering.
När du anlitar en flyttfirma kan du använda dig av RUT-avdraget, vilket innebär att du kan dra av 50% av arbetskostnaden. Att få hjälp med flytten behöver därmed inte bli lika kostsamt som du kanske tror och du kan spara rejält med tid.
-
Har du anhöriga som kan hjälpa till?
Att flytta är ett väldigt stort projekt och även fast du inte har så mycket saker som behöver flyttas, måste ändå ditt boende flyttstädas och allting som du äger ska packas ner.
Om du inte har några möbler som behöver flyttas kommer du kunna flytta dina saker med en bil. Men annars kanske det krävs att du hyr släp eller en mindre lastbil som du kan använda under flytten. Fundera på om du har någon i din närhet som äger detta innan du börjar jämföra olika val som du kan hyra.
Kanske du också har några vänner eller familjemedlemmar som kan hjälpa dig att bära. Det är inte alltid fördelaktigt att ha massor av folk som hjälper till eftersom detta istället kan göra flytten ganska rörig. Men fråga några nära vänner eller släktingar om de är villiga att hjälpa till och flytten kommer att gå så mycket snabbare.
-
Köp in flyttmaterial tidigt
Det är aldrig särskilt smart att börja packa dagarna innan flytten bär av. Saker som du inte använder särskilt ofta kan börja packas ner tidigt, för att det inte ska bli så stressigt på slutet. Men för att kunna göra detta är det viktigt att du köper in rätt flyttmaterial. Det är till exempel en fördel att inhandla lite olika stora flyttkartonger, så du kan packa ner tunga föremål i de lite mindre lådorna och fylla de större med kläder eller lättare tillhörigheter. Att packa lite i taget kommer att göra så flytten inte känns lika stressig.
ckar kan det också vara värt att försöka rensa så mycket du kan. Färre tillhörigheter innebär att det är mindre saker som behöver transporteras till ditt nya boende. Är det några prylar som du inte använder och som ska säljas är detta bra att ta tag i innan flytten påbörjas. Detsamma gäller om det är kläder eller saker som du vill skänka bort för att kunna spara plats i flyttbilen.
-
Packa på rätt sätt
För att dina saker ska kunna fraktas på ett säkert sätt är det viktigt att du packar smart. Känsliga glasskålar, tallrikar eller prydnadssaker bör till exempel viras in i ett skyddande lager av bubbelplast eller kläder så att de inte stöter mot varandra. Detta kan skada både porslin och glas så det lämnar fula märken.
Men det är också mycket viktigt att du inte packar för tungt. Dels finns det risk för att flyttkartongerna inte håller. Men om de måste bäras upp för trappor eller liknande kan detta också innebära risker. Hellre några extra kartonger än att de som du packar är för tunga att bära.
-
Flytta inte sista dagen
Ett fel som många gör är att lämna flytten till sista dagen man har tillgång till lägenheten. Det finns alltid en risk för att någonting händer som gör att man inte kan flytta denna specifika dagen. Så flytta hellre några dagar innan sista datumet, så att du också har tid att flyttstäda ditt gamla boende noggrant.
-
Glöm inte att adressändra
När flytten väl är genomförd så måste du börja göra alla de administrativa sakerna som en flytt innebär. Detta är till exempel att ändra dina abonnemang, skaffa bredband och såklart också adressändra så att du får alla räkningar skickade till rätt adress.
Som en slutsats krävs det lite planering för att flytten ska gå smidigt och du ska slippa stressa. Börja packa så tidigt som du kan och lämna några dagar åt att kunna flyttstäda lägenheten och flytta det sista om det är någonting som inte fick plats under första resan. Har du dessa punkter i åtanke så garanterar vi att det kommer gå betydligt smidigt och du har också möjlighet att anlita en flyttfirma för att flytten ska bli ännu mer effektiv!