Fördelar med att rensa inför flytten

Att flytta tar oftast väldigt lång tid. Det spelar egentligen ingen roll hur snabbt du försöker att packa, det tar alltid längre tid än man tror. Så att försöka passa på att rensa i skåpen, på vinden eller bland dina tillhörigheter innan du packar kan komma att spara dig mycket tid och energi under själva flytten. Detta eftersom det är mindre att packa ner och som behöver transporteras från ett ställe till ett annat.

Men att rensa är inte alltid det enklaste. Så för att göra denna processen smidigare ger vi dig här några konkreta tips och fördelar som du får av att rensa inför den kommande flytten.

Anlitar du en flyttfirma kan du spara pengar

När ett flyttbolag avgör hur stor kostnaden blir för flytten baseras priset bland annat på mängden ägodelar som ska flyttas. Så desto färre flyttkartonger, ju lägre pris kan du få hjälp för. Detta är kanske den allra största fördelen med att försöka rensa ut så mycket som möjligt i hemmet innan du börjar packa för att hålla antalet flyttkartonger nere och spara pengar. 

Det är helt enkelt ingen ide att flytta saker som har legat i skåpet och inte används under flera år, för att hamna i ett skåp i ditt nya hem. Det är hög tid att denna pryl hamnar i ett nytt hem. Med färre flyttkartonger kommer också antalet timmar för att flytta kunna hållas nere, vilket även detta påverkar priset när du anlitar en flyttfirma.

Sälj saker för att få ihop till en buffert

Att flytta kan kosta en slant och även fast du har möjlighet att använda dig av RUT-avdraget när du anlitar ett flyttbolag i Göteborg kommer det trots allt kosta några tusenlappar. Kanske du också har en hel del inköp som behöver göras. Att sälja saker som du ändå inte använder ger dig fördelen att du kan spara ihop en liten buffert som du sedan kan använda för inköp eller till kostnaden för att flytta, hyra släpvagn eller för att kunna köpa flyttkartonger.

Vart ska man börja att rensa?

Att rensa ur hela hemmet kanske känns aningen överväldigande, så börja med skåp eller utrymmen som du inte kollar igenom så ofta. Detta kan till exempel vara din vind, i garaget eller i ditt förråd om du bor i lägenhet. Bor man på ett ställe under en tid är det väldigt lätt hänt att man samlar på sig saker som sedan bara ligger och samlar damm. Det kan vara värt att anlita en flyttfirma för röjning och bortforsling om det är mycket grejjer.

Gör dig av med så mycket som möjligt och en utgångspunkt är att fundera på när du senast använde en köksmaskin, klädesplagg eller verktyg. Om svaret är mer än ett år är det kanske en sak som du kan göra dig av med för att dra ner på antalet flyttkartonger när ditt flyttlass sedan bär av.

Några saker som du kan fokusera på att rensa ut är till exempel:

  • Kläder
  • Skor
  • Prydnadssaker eller dekorationer i hemmet
  • Möbler
  • Papper, fakturor, räkningar eller böcker
  • Skivor
  • Verktyg eller maskiner

Med tiden kommer du att ändra smak både när det kommer till hur du vill inreda ditt hem, klä dig och vilka intressen du har. Så oavsett hur stort eller litet du bor, garanterar vi att du kommer hitta en del saker som du kan skänka eller kasta. 

Många upplever också en ganska stor lättnat när man gör sig av med en mängd tillhörigheter som man ändå inte använder. Så varför inte göra dig själv en tjänst och rensa ut så mycket som du kan innan du börjar packa. Du sparar tid, pengar och du har mindre saker som du måste släpa på till ditt nya hem!