Att tänka på när du flyttstädar

Att tänka på när du flyttstädar

Ett ganska tidskrävande steg när det är dags att flytta är själva flyttstädningen. Även fast många väljer att anlita en flyttfirma Göteborg som erbjuder städning i samband med flytt, finns det också flera som gärna själva flyttstädar eftersom det gör flytten mindre kostsam. För att du inte ska få någon anmärkning eller klagomål på att städningen inte har utförts på rätt sätt är det några saker som du ska tänka på och bocka av på listan. Så här flyttstädar du och glöm inte bort att se över samtliga områden för att du ska kunna lämna lägenheten i toppskick!

Planera momenten för att vara mer effektiv

Om du inte tidigare har flyttstädat kommer du snabbt inse att det är ett mycket större projekt än du kanske trodde från början. För att du ska få en bra överblick är det därför alltid fördelaktigt att planera varje moment och i vilken ordning du bör utföra varje syssla för att städningen ska bli så effektiv som möjligt.  Vilket rum ska du börja med och är det någon särskild städutrustning som behöver inköpas för att du ska kunna städa varje utrymme på listan grundligt?

Rätt utrustning gör stor skillnad

Anledningen till att många väljer att anlita ett företag att städa hemmet inför flytten är för att många tror att det krävs mer avancerad utrustning för att kunna städa effektivt och med ett bra slutresultat. Men så är inte fallet. Det krävs visserligen rätt utrustning för att du ska kunna komma åt överallt, men däremot är det inga kostsamma inköp som behöver göras.  Med trasor, tvättsvampar, mopp, hink, dammsugare och rengöringsmedel kommer du väldigt långt och är egentligen allting som behövs för att du ska kunna rengöra alla ytor som behövs och som kommer inspekteras av hyresvärden. 

Alla utrymmen ska rengöras

Det är viktigt att du börjar flyttstäda när alla saker är ute ur lägenheten. Detta kommer ge dig en bättre överblick på alla olika utrymmen som behöver rengöras och du kan börja planera vilket rum du ska börja med och vilka steg som kommer att ta lite längre tid. Här är några sysslor som är mer vanligt att hyresgäster glömmer bort att städa i samband med flytt, men som kommer att inspekteras av hyresvärden:

  • Rengöring av element (gärna också lufta elementen)
  • Frosta ur frysen och torka av alla ytor
  • Rengöring bakom spisen om möjligheten finns
  • Köksfläkten måste rengöras både in- och utvändigt
  • Städning av balkongen om du har ett sådant utrymme
  • Rengöring av brunnen i badrummet

När du känner att hela lägenheten är rengjord är nästa steg att se över alla ytor igen för att se om det är någonstans du har glömt att dammsuga, torka av eller skrubba. Det är lätt att man missar något. När allting är klart är det också bra om du tar bilder över samtliga utrymmen som du har rengjort. Ta bilder på alla vitvaror du har städat ur, fläkten och avloppen för att du sedan ska ha bevis ifall din hyresvärd skulle klaga på att städningen inte har genomförts ordentligt. Framför allt om det går ett tag från att du flyttar ut tills de nya hyresgästerna flyttar in i bostaden är det viktigt att du har underlag och bilder på att städningen har genomförts grundligt i samband med att du flyttade ut.

Vad händer om man inte flyttstädar lägenheten?

En bra tumregel är att lämna lägenheten i samma skick som när du flyttade in och att städa lägenheten grundligt innebär också att du kan slippa tråkiga klagomål från ägaren efter att du har flyttat ut. Om du även lämnar lägenheten ostädad kan du behöva betala en kompensation till hyresvärden för att de ska kunna anlita ett städbolag. Hyresvärden kan skicka in om betalningsföreläggande till Kronofogden för kostnaden att anlita ett städföretag.  Det är därför alltid fördelaktigt att lägga lite extra energi på att städa lägenheten noggrant, så du slipper denna extra kostnaden och anmärkningen.  Om du bara planerar flyttstädningen behöver det inte ta så lång tid. Dela gärna in alla sysslor i flera moment och har du möjlighet ta hjälp från en vän eller familjemedlem för att flyttstädningen ska gå ännu smidigare. 

Tänk också på att du har möjlighet att göra avdrag för flyttstädning i form av RUT-avdrag, vilket gör att flyttstädning i många fall inte går på särskilt många tusenlappar och kan vara ett alternativ om du inte har tid att städa lägenheten grundligt på egen hand.